El Grup Municipal Demòcrata reclama al Govern Colau que estudiï el rescat de la concessió d’alguns dels tanatoris municipals abans de construir-ne de nous

Sònia Recasens destaca que la iniciativa de l’executiu de crear un nou operador públic amb 6 sales de vetlla no aconseguirà la rebaixa de preus dels serveis funeraris, i aposta per aplicar mesures immediates que provoquin competència real, baixin tarifes, i es mantingui la qualitat del servei sense afectar les plantilles de treballadors

 

El Grup Municipal Demòcrata ha reclamat avui al Govern que encapçala Ada Colau que estudiï el rescat de concessions d’alguns dels tanatoris municipals abans de construir-ne de nous. La portaveu adjunta del Grup, Sònia Recasens, ha destacat que la iniciativa de l’executiu municipal de crear un nou operador públic amb 6 sales de vetlla no aconseguirà la rebaixa de preus dels serveis funeraris, i ha apostat per aplicar mesures immediates que provoquin competència real, baixin tarifes, i es mantingui la qualitat del servei sense afectar les plantilles de treballadors.

 

En el debat aquest matí a la Comissió de Presidència de l’Ajuntament sobre dos expedients del Govern Municipal que proposen formalment la venda del 15% del capital de l’empresa Mémora a Barcelona de propietat del consistori i la creació d’un nou operador públic municipal que ofereixi serveis funeraris des d’un nou tanatori de l’Ajuntament amb sis sales de vetlla, la regidora Sònia Recasens ha posat de manifest els dubtes del Grup Demòcrata cap a la viabilitat econòmica de l’operació, “i el fet de que realment serveixi per assolir l’objectiu principal amb el que estem compromesos, que és que es baixin els preus dels serveis funeraris a la capital catalana”.

 

En aquest sentit, Sònia Recasens ha insistit ha remarcar “el compromís indestructible del Grup Demòcrata en la rebaixa de les tarifes dels serveis funeraris a Barcelona; un compromís absolut que no acceptarem que ningú ens qüestioni”. “Així, quan el Govern ha anat endavant en aquesta línia, el nostre grup li ha donat suport, com ha estat el cas de modificar i flexibilitzar l’ordenança per permetre que més empreses puguin operar a Barcelona i, per tant, augmentar la competència real”.

 

“Però avui”, ha dit Recasens, “no podem donar suport als expedients que ens presenten perquè sabem que el seu model no funcionarà”. La portaveu adjunta del Grup Demòcrata ha explicat que no es podrà incidir en el mercat del serveis funeraris amb un nou tanatori públic amb 6 sales de vetlla, quan la competència disposa de més de 90 sales i un sòl operador, Mémora, acapara més del 75% de quota de mercat. Recasens ha lamentat els mètodes del Govern Colau, més centrats en buscar grans titulars que després no es corresponen amb la realitat: “el Govern fa molt soroll mediàtic, ressalten un problema, creen la percepció ciutadana,  encapçalen la reivindicació posant-se al darrere de la pancarta; i després arriba el moment de l’expedient administratiu, i presenten una solució que en realitat no serveix per donar-hi resposta”.

 

El Grup Demòcrata defensa impulsar mesures amb efectes immediats sobre l’objectiu que es persegueix. Així, Recasens ha citat determinar un paquet bàsic de servei funerari, promocionar-lo i donar-lo a conèixer; fixar un preu de referència, en el marc d’una comissió que encapçali la Síndica de la Ciutat; establir punts d’assessorament ciutadà per fer pedagogia dels drets que tenim i el catàleg de serveis que existeixen; reclamar la rebaixa de l’IVA, actualment al 21%, i que si es redueix al 10% com ja ha reclamat una majoria del Congrés dels Diputats gràcies a una iniciativa del Partit Demòcrata, pot comportar la rebaixa d’entre 500 i 700 euros per servei; i la revisió dels criteris per accedir a un servei funerari de beneficència.

 

Recasens ha plantejat també al Govern Colau una proposta per incidir directament en el mercat sense necessitat de recórrer a la construcció de nous tanatoris públics. Ha recordat que actualment, l’Ajuntament de Barcelona ja és propietari de tres tanatoris a la ciutat de Barcelona, el de Les Corts, amb 16 sales de vetlla, el de Sant Gervasi, amb 12, i el de Collserola, amb 22; i tots cedits en règim de concessió a empreses privades. “Si ja tenim 50 sales de vetlla a Barcelona que són de l’Ajuntament, té cap sentit que ara se’n construeixi més?”, s’ha preguntat la regidora del Grup Demòcrata, que ha recordat que actualment el nivell d’ocupació de sales a Barcelona és del 50%.

 

Recasens ha plantejat directament al Govern Colau que estudiï “el rescat d’alguna d’aquestes concessions, això ens permetria intervenir més ràpidament en el mercat, donar estabilitat a les plantilles laborals i evitar la sobredimensió de sales”. La regidora ha explicat també que el projecte de nou tanatori municipal a la muntanya de Montjuïc planteja alguns dubtes importants, i ha recordat que la mateixa enquesta impulsada per l’executiu sobre serveis funeraris determina que el 62,8% de la ciutadania escull tanatori per proximitat, mentre que només un 13% ho fa en funció del preu. “Amb el rescat d’alguna de les concessions estaríem fent una aposta a favor del criteri de proximitat”, ha dit Recasens.

 

“En definitiva, racionalitzem el que tenim, provoquem competència real, abaratim preus de forma immediata, i mantinguem la qualitat del servei sense afectar les plantilles de treballadors”, ha conclòs Sònia Recasens.

 

 

 

Barcelona, 19 d’abril de 2017

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s