El Grup Municipal Demòcrata aconsegueix que el govern d’Ada Colau impulsi mesures per abaratir el cost de la prestació del servei funerari

Sònia Recasens, que ha defensat la proposició que s’ha aprovat a la Comissió de Presidència, demana també que es creï un grup de treball, liderat per la Sindica de Barcelona, per fixar un índex públic de referència per aquest servei

 

A la Comissió de Presidència, Drets de Ciutadania, Participació i Seguretat i Prevenció, la portaveu adjunta del Grup Municipal Demòcrata (PDeCAT–Unió–Demòcrates), Sònia Recasens, ha defensat una proposició que acorda: “Instar a les administracions i òrgans competents a estudiar i implementar les mesures següents, per tal d’aconseguir abaratir el cost de la prestació del servei funerari, mantenint els estàndards de qualitat avui vigents a la ciutat de Barcelona:

 

  1. Modificar l’Ordenança dels Serveis Funeraris i la de Cementiris de Barcelona
  2. Estudiar la rebaixa de la taxa de cementiris i cremació.
  3. Instar a l’Estat a rebaixar l’IVA dels Servei funeraris a un IVA reduït del 10%.
  4. Crear una comissió presidida per la Síndica de Greuges de Barcelona, on siguin representats les empreses del sector, l’Ajuntament de Barcelona i l’OMIC amb l’objectiu d’establir un índex de preu de referència de preus dels serveis funeraris.
  5. Prestar amb el propi personal municipal mitjançant les Oficines d’Atenció Ciutadana, o d’altres oficines municipals que es considerin, un servei d’assessorament i informació de l’oferta i preus dels serveis funeraris de la ciutat.
  6. Establir la obligatorietat de que els operadors ofereixin un paquet bàsic de serveis que inclogui un servei digne i de qualitat.
  7. Garantir que la totalitat dels operadors que avui presten els serveis funeraris compleixin els estàndards de transparència en política d’oferta de preus dels serveis funeraris.
  8. Revisar els actuals criteris d’accés als serveis de beneficència gratuïts o subvencionats, per garantir que un major nombre de famílies hi puguin accedir”.

Recasens ha destacat que “aquesta és una proposició important per la ciutadania i per això cal, sense apriorismes ideològics, dir que hi ha maneres d’arribar a l’objectiu últim que és la rebaixa del preu del servei”. La portaveu adjunta ha assenyalat que “compartim amb el govern els objectius d’afavorir la competència, abaixar els preus, i mantenir la qualitat del servei, que és molt alta”.

 

La regidora ha destacat que el govern municipal no pot fixar preus però si incidir i prendre algunes  mesures. “S’han fet algunes passes”, ha dit la regidora, fent  referència a que a la mateixa Comissió s’ha aprovat la modificació de les ordenances de cementiris i serveis funeraris  per passar de la competència teòrica a la competència real, garantint qualitat de serveis, però ha afegit “demanem estudiar i tirar endavant amb altres temes”. En aquest sentit ha assenyalat que es pot abaratir la part del cost del conjunt dels serveis funeraris, directament imputable al cost del cementiris i crematoris; o passar del tipus de l’IVA dels serveis funeraris del 21% actual, al 10%, que suposaria un estalvi d’entre 300 i 550 euros per servei i que el grup del PDeCAT al congrés ha reclamat amb una proposició no de Llei i que justament avui, amb tota probabilitat s’aprovarà.

 

Recasens ha explicat que el seu grup també demana treballar amb el sector, l’Ajuntament i la ciutadania  en la fixació d’un índex públic de referència en els preus dels serveis funeraris, com s’està treballant per fixar un índex de referència dels preus de lloguer dels habitatges. La regidora ha assenyalat que aquest grup de treball l’hauria de liderar  la Síndica de Barcelona i hi haurien de ser presents empreses del sector, l’Ajuntament de Barcelona i la OMIC, que defensa els drets dels consumidors, per tal de definir aquests índexs de referència. La portaveu adjunta del PDeCAT ha demanat també revisar els criteris de  beneficència o subvencionats, per que més famílies hi puguin accedir. També ha destacat de vital importància que l’Ajuntament, a través de les Oficines d’Atenció ciutadana (OAC’s), presti un servei municipal d’assessorament del preu del servei, igual que es fa avui amb l’assessorament energètic que aquest govern ha impulsat.

 

La proposició s’ha aprovat amb els vots del Grup Municipal Demòcrata , ERC, PP i els grups del govern, BComú i el PSC; mentre que C’S i la CUP s’han abstingut. Recasens ha agraït els vots favorables i ha emplaçat el govern a dur a terme aquestes mesures i a posar la mateixa intensitat, voluntat política, recursos públics, humans i tècnics per tirar endavant i donar compliment a aquesta proposició amb el que el govern treballa altres opcions, perquè avui s’ha vist que és possible assolir consens per aconseguir abaratir el cost de la prestació del servei funerari.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s