Joaquim Forn: “La Síndica de Greuges estira les orelles al govern d’Ada Colau perquè la participació es practica i no es predica”

El portaveu del Grup Municipal Demòcrata destaca que la Síndica conclou que l’executiu de Colau no estat prou eficaç i això “és especialment greu en una administració que es presenta com una administració compromesa amb la participació i la transparència”

 

Joaquim Forn: “La Síndica de Greuges estira les orelles al govern d’Ada Colau perquè la participació es practica i no es predica”. El portaveu del Grup Municipal Demòcrata (PDeCAT–Unió–Demòcrates) destaca que la Síndica, en resposta a la petició d’intercessió per diversos grups municipals per la  vulneració del dret dels veïns i veïnes a participar en el tràmit del Pressupost de 2017, conclou que l’executiu de Colau no estat prou eficaç i “és especialment greu en una administració que es presenta com una administració compromesa amb la participació i la transparència”.

 

El passat mes de desembre, el portaveu Joaquim Forn, juntament amb els portaveus dels grups de C’s i PP, va demanar la intercessió de la Síndica de Greuges, Maria Assumpció Vilà, per la flagrant vulneració del dret dels veïns i veïnes a participar en el tràmit del Pressupost de 2017. Amb una carta van reclamar a la Síndica actuar en el marc de les seves competències davant els incompliments del Govern que encapçala Ada Colau dels preceptes del Reglament de participació ciutadana en el tràmit d’Audiència Pública del projecte pressupostari municipal per l’any 2017. L’Audiència pública de pressupost, un pas d’obligat compliment i regulat per normes Participació de cara l’aprovació definitiva del pressupostos, es va convocar només amb set dies de marge quan el reglament estableix que ha de ser amb un mínim de quinze dies per garantir els drets a la participació efectiva de tots els ciutadans. “Arrel d’aquell incompliment flagrant vam demanar que es desconvoqués l’audiència però el govern de Colau va decidir tirar-la endavant, va ser llavors quan es va demanar la intercessió de la Síndica a de Greuges”,

 

La resposta de la Sindica de Greuges ha arribat avui, que ha estimat gran part de l’escrit presentat llavors i destaca que “l’Ajuntament de Barcelona no ha estat prou curós pel que fa a les garanties del participació que estableixen les normes reguladores de la participació ciutadana”.

 

El portaveu ha explicat que la Sindica apunta que la convocatòria amb uns terminis més curts dels que es preveu per a un espai de la participació ciutadana, en matèria pressupostària, “no respondria als criteris de transparència ni de participació, cosa que es podria considerar particularment greu en una administració compromesa amb la participació i la transparència, a partir de la Carta Municipal i també de la Carta de ciutadania, Carta de drets i deures de Barcelona”.

 

Forn ha assenyalat que la Sindicatura, en el seu escrit, conclou que, tot i que l’actuació de l’Ajuntament de Barcelona ha possibilitat el desenvolupament de l’Audiència Pública de pressupostos, “hauria d’haver estat més eficaç”. I recomana a l’Ajuntament de Barcelona que vetlli perquè en les futures convocatòries es garanteixen els terminis i condicions prevists a les normes Reguladores de la participació ciutadana. També acaba fent recomanacions al comissionat de participació, a qui recomana que en la nova regulació de la participació ciutadana, que s’està treballant actualment, s’incorporin tots els aspectes que han de regular les audiències públiques de pressupostos i ordenances fiscals, a l’efecte que el seu procés sigui absolutament diàfan i no permeti l’ambigüitat en la seva interpretació. Així mateix li recomana al comissionat que en el procés de treball que ha de donar lloc a la nova regulació de participació ciutadana, s’abordi i s’aprofundeixi en la participació ciutadana en matèria de pressupostos.

 

 

 

Barcelona, 9 de març de 2017

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s